Home

Van code zwart naar perspectief

Petra de Jong - Kwartiermaker RMT RvN

"Mijn wens is dat íedereen het RMT weet te vinden."

Tijdens het schrijven van deze column hebben de stormen Corrie, Dudley en Eunice het land nog maar net verlaten. We worden overspoeld met codes rood, oranje, geel en zwart. Deze codes gelden in mijn optiek ook voor de huidige arbeidsmarkt. Daar waar code zwart door de pandemie veel werkloosheid dreigde te veroorzaken is deze voorspelling niet uitgekomen.

Het RMT, Regionaal Mobiliteitsteam. Neergezet en geïnitieerd vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om burgers en bedrijven tijdens de pandemie te helpen met maatwerk crisisdienstverlening. Het RMT biedt de unieke mogelijkheid om met verschillende partijen in de regio gebruik te maken van elkaars expertises. Juist die ontschotte dienstverlening tussen de Vakbonden, UWV, Gemeenten en sociale partners is een absolute meerwaarde.

Bijna 4 maanden ben ik nu aan het werk als kwartiermaker van het Regionaal Mobiliteitsteam in het Rijk van Nijmegen. Met zoveel inspirerende mensen kennis gemaakt, mooie gesprekken gevoerd en vooral gekeken hoe en op welk vlak we de samenwerking kunnen opzoeken. Er is nog veel te doen om met het fantastische team het RMT goed neer te zetten. Mijn wens is dat íedereen het RMT weet te vinden.

Alle betrokken partijen zorgen er samen voor dat mensen die hun baan kwijt zijn, of kwijt gaan raken, ondersteuning krijgen. Dat is fantastisch, maar ik wil dit concept uitbreiden en structureel verankeren als een Huis van Werk of een Huis van Perspectief. Een plek waar jongeren terecht kunnen om het over hun studie- of beroepskeuze te hebben. Waar werkenden die twijfelen over een carrière-switch informatie kunnen inwinnen. Waar werkgevers en ondernemers vragen kunnen stellen. Kortom, iedereen is welkom.

Als kwartiermaker van het RMT wil ik dat ook jij ons weet te vinden. Dat je bij ons langs kunt komen, ons kunt bellen, mailen en dat we online makkelijk bereikbaar zijn. Daar maak ik mij hard voor. Het RMT moet nog ambitieuzer worden, het moet herkenbaar zijn. Een fysieke ontmoetingsplek waar verschillende werkgevers, overheidsdepartementen, onderwijsinstellingen en loopbaanbegeleiders aanwezig zijn. Een plek waar je hartelijk wordt ontvangen én waar je altijd weer met nieuw perspectief weggaat. Natuurlijk moet dit niet alleen een fysieke plek zijn, ook onze digitale variant moet staan als een huis.

Wat een opluchting dat code zwart weer van de radar is verdwenen. Voor de zorg, het hele land. Maar zeker ook voor mij persoonlijk. Mijn zoon vertrok in 2019 naar Australië en door de pandemie kon ik hem niet bezoeken. Op 3 maart gaan de grenzen open en 6 maart vlieg ik naar hem toe. Na 3 jaar zie ik hem eindelijk weer! Een onbeschrijflijk gevoel maakt zich van mij meester. Ook op de arbeidsmarkt moeten de grenzen meer opengaan. Iedereen die het gevoel heeft vast te zitten met behoefte aan perspectief, kan via het RMT dat stukje vrijheid in werk weer terugkrijgen.

Wij zijn er voor íedereen!
Dus heb je een vraag, wil je nieuwe inzichten of ander advies op het gebied van werk? Laat je ook kosteloos begeleiden en meld je aan!

Dit column staat ook op de website van Het Ondernemersbelang, daar bekijken? Klik hier.

Neem hier contact met ons op