Home

“Na mijn ongeluk was werk vinden veel moeilijker.”

Yildiz (48) is moeder van twee scholieren, waarvan de oudste binnenkort gaat studeren. Na een ongeluk kreeg geen ze vast contract en was het vinden van ander werk moeilijker geworden. Door contact te houden met UWV kwam ze bij Mobiliteitsteam terecht.

“Door een ongeluk mijn baan verloren.”

“Als jonge moeder werkte ik als thuishulp en was ik een tijdje gastouder. Toen de kinderen ouder waren, ging ik productiewerk doen. Tot ik een ongeluk kreeg. Daarna ben ik nooit meer dezelfde geworden. Ik heb nu veel afwisseling nodig tussen staan en zitten, ik kan minder tillen en mijn geheugen is slechter geworden. Sinds het ongeluk kan ik ook niet meer omgaan met tijdsdruk, dus na twee jaar bij het productiebedrijf werd mijn contract niet verlengd.”

Belemmeringen

Yildiz vroeg een WW-uitkering aan en ging solliciteren, maar door de combinatie van lichamelijke en mentale belemmeringen was het moeilijker om een baan te vinden. Daarnaast bleek het vervoer naar haar nieuwe werkplek ook een probleem. “Ik kan alleen nog met een elektrische fiets naar mijn werk, want ik heb geen rijbewijs en door mijn klachten kan ik alleen korte stukjes fietsen. De fietsroute is ook belangrijk. Als ik moet afstappen en opstappen, bijvoorbeeld bij stoplichten, dan verlies ik kracht uit mijn benen. Met het openbaar vervoer kan ik ook niet. De bushalte is te ver lopen en staan is voor mij ook te zwaar zijn geworden.”

“Werk vinden wat ik nog wél kan”

“Ik wilde heel graag weer werken, maar door mijn belemmeringen lukte het niet om zelf ander werk te vinden. Er waren te veel onzekerheden. Ik wist niet wat ik wél kan, bijvoorbeeld hoeveel werkdruk ik kan verdragen, welke werkzaamheden bij vanaf nu mij passen en hoeveel uren ik het werk kan volhouden. Via mij contactpersoon bij UWV heb ik extra hulp gevonden bij Mobiliteitsteam Rijk van Nijmegen. Zij hebben mij in contact gebracht met een gespecialiseerd re-integratiebureau. Daar heb ik met een jobcoach testen gedaan en ontdekte ik wat ik nog wél kan. Daarna heb ik verschillende werkervaringsplekken gehad waardoor ik mijn mogelijkheden en mijn grenzen opnieuw leerde kennen. Hierdoor kreeg ik weer vertrouwen in mijn lijf en in de toekomst.”

Extra mogelijkheden dankzij Mobiliteitsteam

Inmiddels is Yildiz huiskamerassistent bij een zorginstelling voor 20 uur per week. “Ik ben tevreden over de kans die ik heb gekregen. Ik zou geen werkervaringsplekken voor mezelf kunnen regelen en dankzij deze samenwerking in het Mobiliteitsteam kon ik alsnog gebruik maken van een vervoervoorziening1 van UWV; ik ga nu met een taxi naar mijn werk. Dat had ik niet kunnen dromen.”

Dit verhaal is een samenstelling van enkele persoonlijke ervaringen. Met dit verhaal willen we herkenbare situaties, gedachten en emoties overbrengen die de adviseurs van Mobiliteitsteam regelmatig tegenkomen.

Noot

  1. Voorzieningen. Wanneer u of uw kind ziekte of handicap heeft, en hierdoor moeite heeft met het werk of volgen van onderwijs, kunt u een voorziening aanvragen. Bij voorzieningen voor werk moeten wij verwachten dat deze beperking minstens 1 jaar gaat duren Bij onderwijs minstens 3 maanden. Via deze link leest u meer over voorzieningen: Voorzieningen | UWV | Particulieren

Het Mobiliteitsteam is er voor íedereen. Dus ook voor jou! Heb je bijvoorbeeld een vraag, wil je nieuwe inzichten of ander advies op het gebied van werk? Wij helpen graag mee aan jouw toekomst, kosteloos en zonder dat je ergens aan vastzit!

Bel ons op 024 - 200 1224 of vul het contactformulier in via de blauwe contactbutton!

Contact opnemen